26 de setembre 2008

"Tots els camins porten a Romania" a L'Accent

L'Accent, el periòdic popular dels Països Catalans, publicà en el seu número 138, corresponent a la quinzena del 26 de setembre al 6 d'octubre de 2008, una ressenya de "Tots els camins porten a Romania" signada per l'Elisabet Bermejo, de la llibreria La Sirga. Podeu llegir-la a continuació:

La primera incursió de Ramon Usall en el gènere de la novel·la negra
En Rafel Rovira és un detectiu lleidatà que mentre es fa càrrec d´investigar marits infidels o petites estafes, espera la ocasió de resoldre un cas important, com els dels protagonistes de les novel·les negres que llegeix. Un boirós mes de novembre se li presenta al despatx de Cavallers una noia romanesa que li demana ajuda per aclarir la causa de la mort d´un compatriota seu. La primera ullada a l´escena del crim ja li permet ensumar-se que no es tracta d´un cas típic sinó l’oportunitat que esperava. La història del Florian Grigore, el jubilat assassinat de clares conviccions marxistes-leninstes, l´introduirà en la història de Romania del període Ceaucescu.

Per resoldre el cas en Rafel comptarà amb l´ajuda del sergent Palau, un antic amic de l´institut amb qui compartí militància a l´MDT, i amb el suport còmplice de la Txell Solans, una periodista local que malda per mantenir l´ètica en la seva professió. Les investigacions el duran a Bucarest on podrà copsar la transformació de la ciutat, l´actualitat política del país amb el reviscolament de l´extrema dreta i el mal record que encara tenen els seus habitants de la Securitate, l´antiga policia política.

L´atenta mirada del detectiu serveix per fer una crònica social i política de la nostra època. Les dues ciutats, Lleida i Bucarest, estan connectades per l´ull crític del protagonista, d´elles ens mostra les misèries i les contradiccions. L´autor, doncs ha sabut trobar una trama engrescadora que enganxa al lector alhora que el va ruixant de dades històriques i d´informacions precises sense cansar-lo ni adoctrinar-lo.

Val a dir, que a la nostra literatura destaquen grans precedents d´aquest gènere, autors com Manuel de Pedrolo, Joan Fuster, Ferran Torrent o Andreu Martín l´han conreat. A la difusió d´aquest gènere hi contribuí notablement la col·lecció la Cua de Palla, de la qual en Rafel Rovira n´és un fervent seguidor. És un tipus de lectura molt popular i destacats autors internacionalment reconeguts han creat personatges mítics de la novel·la negra amb autèntiques sagues. És per això que esperem, emocionats, les properes aventures del detectiu de les terres de Ponent.

Tots els camins porten a Romania, ha estat guardonada amb el premi Manuel Cerqueda i Escaler de novel·la curta, concedit durant la 30a Nit Literària Andorrana 2007.