24 d’abril 2008

El detectiu Rafel Rovira torna a l’institut

La diada de Sant Jordi de 2008, en Rafel Rovira abandonà per un instant les seves peripècies detectivesques per tornar a posar els peus en un institut. Va ser a l’IES Josep Vallverdú, de les molt nostrades Borges Blanques, i el motiu va ser doble. El primer, per que la ploma que narra les seves històries, el negre Ramon Usall, és professor d’història d’aquest centre i aprofitava que així tindria cleca per presentar-hi “Tots els camins porten a Romania”. El segon, per que a més de presentar-se el primer cas del detectiu Rovira, es batejava també “La font de Mimir”, un llibre publicat per l’editorial Faunos, unes edicions 100% lleidatanes, un recull de contes que inclou una breu història (“Els tentacles del poder”) que condueix, precisament, el detectiu Rafel Rovira a l’institut de les Borges Blanques a resoldre l’estrany assetjament que pateixen a les portes del centre els alumnes de l’Albagès que abanderen la lluita contra la instal·lació d’un abocador en aquesta petita i bonica localitat del cor de les Garrigues.
La biblioteca escolar del centre, recentment batejada amb el nom de Raül Torrent, acollí la presentació d’ambdues obres, que convertien el detectiu en autèntic protagonista de l’acte, un acte que, d'altra banda resultà, tot un èxit, tal i com recull la següent crònica realitzada per l’institut tot recollint les activitats de Sant Jordi:

“A la biblioteca, es va presentar dos novetats editorials lligades amb el professorat de la casa: “La font de Mimir”, antologia de contes en què es recull textos del Ramon Usall i del Benet Martín i la novel·la “Tots els camins duen a Romania” del belluguí intel·lectual Ramon Usall. En l'acte acadèmic, el Ramon va aprofitar l'avinentesa per fer-nos una classe magistral sobre la novel·la negra. El públic, conformat per alumnat i professorat, van seguir amb devoció i interès les explicacions sinuoses del prolix escriptor de Ponent. D'una manera més succinta, el Benet Martín ens va explanar la seva experiència a l'hora d'escriure el conte Koré. Una absència destacada: la de Joaquín García editor conspicu de l'Editorial Faunos. Un èxit tot plegat tant per la recuperació de la biblioteca com un espai acadèmic com per la presentació de textos escrits per docents del centre. Enhorabona i que les vendes els acompanyin!”

Podeu veure aquí com l’IES Josep Vallverdú recomana la lectura de “Tots els camins porten a Romania” per aquest proper estiu!