18 de gener 2010

Atrapat per la boira

El 17 de gener de 2010, el suplement dominicial de l'Avui, Plaers d'Avui, publicava un reportatge, obra d'Oriol Rodríguez, que sota el títol "Els camins de la Catalunya literària" recorria les principals ciutats catalanes en companyia d'un autor local. En Ramon Usall, el pare del detectiu Rafel Rovira, fou l'elegit per presentar la capital de Ponent en un reportatge que titulat "Atrapat per la boira. La Lleida de Ramon Usall" reproduïa el següent text (podeu veure'n la versió impresa en PDF tot clicant a l'enllaç):

Avui, a la plaça de Sant Francesc de Lleida no hi ha boira. “Encara és d’hora”, em comenta Ramon Usall. I és que la típica boira lleidatana, que ens pot atrapar en qualsevol moment, és la mateixa que odien tots els seus personatges, però que, com si d’una amant es tractés, enyoren quan són lluny de casa. Ramon Usall va néixer gairebé per error a Barcelona, però està profundament enamorat de la seva ciutat. Ens enfilem cap al carrer dels Cavallers, al bell mig del barri antic de Lleida, on en Rafel Rovira, protagonista de la seva primera novel·la, Tots els camins porten a Romania, té un pis-oficina desgavellat. El personatge és fictici, però en Ramon es va inspirar en el número 35 d’aquest carrer, un vell edifici en estat gairebé ruïnós. La veritat és que no costa gaire imaginar-se el singular personatge, perquè en Rafel Rovira és un detectiu d’aquells que esperen frisosos l’arribada d’algun client mentre escolta a tot drap els seus admirats Desperdicis Clínics.

Negra fascinació
A Usall sempre l’ha fascinat la novel·la negra, “de petit llegia els llibre de la col·lecció La Cua de Palla que tenia el meu pare”. Després vindrien els llibres del grec Petros Márkaris i del valencià Ferran Torrent. Tot i així, la primera incursió en el món editorial va arribar amb el gènere de l’assaig. L’any 2004 va editar El món en blau i grana. El Barça d’Eric Castel, sobre l’entranyable personatge de còmic creat pels belgues Raymond Reding i Françoise Hugues. Un any més tard va publicar La tempestuosa mar blava. Una aproximació als conflictes de la Mediterrània, una anàlisi dels conflictes viscuts a la zona mediterrània dels Balcans les darreres dècades i l’eterna confrontació entre palestins i israelians. Dues temàtiques, el futbol i la política, ben presents en l’univers d’Usall.

La història d’un detectiu lleidatà
Tot i la seva edat –trenta-dos anys–, va ser l’alcaldable de Lleida per la CUP en les últimes eleccions municipals. “No hi havia ningú més, així que em vaig haver de presentar jo. Vam treure un miler de vots”, m’explica al bar de la Penya Barcelonista Som Un Sentiment, on es mou com si fos casa seva. Un escenari que també li va servir de font d’inspiració per a la novel·la. Aquí es on el detectiu fa els seus esmorzars de forquilla. Tots els camins porten a Romania narra les aventures d’en Rafel Rovira, un personatge que podria ser perfectament parent de Pepe Carvalho o de Toni Butxana. Acostumat a treballar en casos d’infidelitats matrimonials, Rovira es troba, de manera inesperada, investigant l’assassinat d’un jubilat romanès retirat a Lleida, fet que obliga un fanàtic del Barça com ell a marxar a Bucarest per resoldre el crim amb l’ajuda d’un oficial de policia romanès seguidor de l’Steaua. I els dos personatges estableixen una bona amistat. “Des del principi vaig tenir molt clar que si creava un personatge com en Rovira havia de ser lleidatà i la història havia de passar a Lleida. Però també era conscient que tota la història no podria transcórrer aquí, perquè la ciutat no dóna per a tant”. La novel•la, segurament, tindrà continuació amb altres casos investigats per en Rovira. “Ja he publicat algun relat curt i tinc idees per a una nova novel·la. Evidentment, passarà a Lleida".