
04 de desembre 2010
Per molts anys!

01 de desembre 2010
"Negre" i en català: notable alt

"Si Manuel de Pedrolo dirigiera hoy la primera La Cua de Palla no habría tenido dificultad para incluir novelas escritas en catalán, como era su intención", afirma Àlex Martín Escribà, antólogo con Sebastià Benassar, de Crims.cat (Alrevés). El libro reúne 17 relatos negros de autores nacidos en Cataluña, Valencia y Baleares. El conjunto es excelente, un notable alto. El libro permite disfrutar de autores conocidos y descubrir a otros y apreciar las diferentes variantes del catalán, no ya del que se escribe en Valencia o en les Illes, sino del de Lleida o Girona. Los relatos, todos inéditos y escritos especialmente para este libro, son de gran actualidad: derrumbe del mercado inmobiliario, crisis económica, inmigración, degradación de las ciudades, maltrato... Prima la descripción y crítica de una situación social sobre el mero intríngulis. Todos, en general, están muy bien ambientados.
Policías escritores. Hay muchas formas de morir y muchas formas de matar y Crims.cat, las recorre casi todas, aunque también hay algún relato sin apenas violencia y ningún muerto: Qualsevol nit, a Figueres, pot sortir el sol (un homenaje a Sisa), de Agustí Vehí (Figueres 1958), una de las sorpresas del libro. Un agente de la Guardia Urbana patrulla por Figueres una noche de diciembre de gélida tramontana. Vehí es subinspector de la Guardia Urbana. Josep Torrent (Bellcaire d'Empordà, 1956) también ha sido policía municipal. La funcionària de correus a qui li agradava la coca, les magdalenes i els pastissos diversos es una sátira de cómo los narcos se las ingenian para cocaína en Figueres y de cómo casi todo el mundo acaba aprovechándose. Marc Pastor, que trabaja en la policía científica de los Mossos, narra en La llista la historia de un tipo que sale de la cárcel y corre sin remedio hacia un destino trágico. Martín Escribà opina que es muy normal la existencia de polis escritores. "Acumulan una gran experiencia y pueden llevarla a la ficción. Torrent, por ejemplo, siguió el caso de la farmacéutica de Olot".
Crimen en el IEC. "Barcelona", explica Martín Escribà, "es el epicentro, por tradición, del género negro". De la metrópoli surgen algunos de los mejores relatos de Crims.cat. No se pierdan el divertidísimo Culers morts, de Pau Vidal (Barcelona, 1967). Se comete un crimen atroz en el Institut d'Estudis Catalans: el director de la segunda edición del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans es asesinado una semana después de haber discutido con otro lingüista la posibilidad de introducir una nueva acepción de culers en el diccionario: la de sodomita. El director es un forofo del Barça; su oponente, perico militante.
Venganza y justicia. Teresa Solana (Barcelona, 1962) narra en La mentida la venganza de una novia a la que dejaron plantada ante el altar. El protagonista de Els molts treballs de Manent, de Sebastià Jovani (Barcelona, 1977) es un detective justiciero que se ha especializado en buscar a personas desaparecidas o a sus homicidas. La violación y asesinato de siete niñas le lleva a una reflexión mortal.
Secuestro en la Villa Olímpica. En Segrest express, Jordi de Manuel (Barcelona, 1962) narra la peripecia de un empresario que se hunde con la crisis inmobiliaria y al que los bancos no dan créditos. Para salir del atolladero no se le ocurre otra cosa que secuestrar a uno de sus clientes en un piso de la Vila Olímpica. Jordi Pijoan (Tortosa, 1970) sigue con la crisis en Capacitat de predicció. Su protagonista, que trabaja en una entidad bancaria que se acaba de fusionar y está amenazado por un ERE, intenta solucionar sus problemas atracando un furgón blindado.
Destrucción de un paisaje. Los dos autores mallorquines incluidos en el libro, Sebastià Benassar (Palma de Mallorca, 1976) y Miquel Vicens (Palma de Mallorca, 1961) coinciden en escribir sobre la destrucción de un paisaje, de la corrupción política, de la inmigración, de la degradación de la ciudad, del incremento de la pobreza. Casi todo sucede en la plaza de Pere Garau de Palma, el tradicional mercado está copado por inmigrantes. En Variat, Benassar habla de la mafia china. En El sisé sentit, Vicens narra el asesinato de un hombre procedente del antiguo Este. Salvador Iborra (Valencia, 1978) también escribe en Sakura - una historia de amor y venganza- sobre las "monstruosidades arquitectónicas" de la capital valenciana y de la "corrupción de la clase política conservadora".
Sexo, droga, juego y prostitución. Los autores leridanos recogen algunos temas negros tradicionales. Joan Francesc Dalmau (Miralcamp, 1968) relata en Fràgil un crimen aliñado con sexo duro, droga y juego. Albert Villaró (La Seu d'Urgell, 1964) sitúa La pregunta final en la Andorra de los gimnasios de lujo: el adulterio puede conducir al asesinato. Ramon Usall (Lleida, 1972), que acaba de ganar dos premios literarios, aborda en El crim de la madame del carrer dels Dolors, el negocio de la prostitución y las bandas búlgaras.
Asesinato en el teatro Fortuny. En El club de la mort, Jordi Cervera (Reus, 1959) nos invita a un estupendo recorrido por la capital del Baix Camp y cuenta como un cinéfilo es capaz de llegar al asesinato para conseguir entradas para un estreno en el teatro Fortuny. Tiene el aliciente añadido de una gastronomía tan sensual que abre el apetito. Un taller de arte religioso en Olot es el escenario elegido por Clàudia Pujol (Olot, 1976) para Ulls de vidre. El propietario está siendo asesinado y lo único que ya quiere saber es quién lo mata. Otro relato original es La ruta destoyer, del valenciano Albert Hernández (Catarroja, 1942). Un viejo republicano regresa a Valencia para instalarse en un caserón heredado, pero no contaba con que un pariente lejano quería convertirlo en discoteca.
Diecisiete relatos, para todos los gustos. Lo mejor es leer Crims.cat.
28 de novembre 2010
Crims.cat comença a caminar

23 de novembre 2010
Presentació de Crims.cat

No cal dir que esteu tots i totes convidats a la presentació on hi haurà vi, cervesa, piscolabis i un ambient molt, però que molt, negre. Val a dir que la presentació de Crims.cat serà el tercer gran esdeveniment que Catalunya acollirà de forma consecutiva després de les eleccions del 28-N i del Barça-Madrid del 29-N. No teniu excusa, doncs, per no recordar la cita negra del 30-N!
18 de gener 2010
Atrapat per la boira

Avui, a la plaça de Sant Francesc de Lleida no hi ha boira. “Encara és d’hora”, em comenta Ramon Usall. I és que la típica boira lleidatana, que ens pot atrapar en qualsevol moment, és la mateixa que odien tots els seus personatges, però que, com si d’una amant es tractés, enyoren quan són lluny de casa. Ramon Usall va néixer gairebé per error a Barcelona, però està profundament enamorat de la seva ciutat. Ens enfilem cap al carrer dels Cavallers, al bell mig del barri antic de Lleida, on en Rafel Rovira, protagonista de la seva primera novel·la, Tots els camins porten a Romania, té un pis-oficina desgavellat. El personatge és fictici, però en Ramon es va inspirar en el número 35 d’aquest carrer, un vell edifici en estat gairebé ruïnós. La veritat és que no costa gaire imaginar-se el singular personatge, perquè en Rafel Rovira és un detectiu d’aquells que esperen frisosos l’arribada d’algun client mentre escolta a tot drap els seus admirats Desperdicis Clínics.
Negra fascinació
A Usall sempre l’ha fascinat la novel·la negra, “de petit llegia els llibre de la col·lecció La Cua de Palla que tenia el meu pare”. Després vindrien els llibres del grec Petros Márkaris i del valencià Ferran Torrent. Tot i així, la primera incursió en el món editorial va arribar amb el gènere de l’assaig. L’any 2004 va editar El món en blau i grana. El Barça d’Eric Castel, sobre l’entranyable personatge de còmic creat pels belgues Raymond Reding i Françoise Hugues. Un any més tard va publicar La tempestuosa mar blava. Una aproximació als conflictes de la Mediterrània, una anàlisi dels conflictes viscuts a la zona mediterrània dels Balcans les darreres dècades i l’eterna confrontació entre palestins i israelians. Dues temàtiques, el futbol i la política, ben presents en l’univers d’Usall.
La història d’un detectiu lleidatà
Tot i la seva edat –trenta-dos anys–, va ser l’alcaldable de Lleida per la CUP en les últimes eleccions municipals. “No hi havia ningú més, així que em vaig haver de presentar jo. Vam treure un miler de vots”, m’explica al bar de la Penya Barcelonista Som Un Sentiment, on es mou com si fos casa seva. Un escenari que també li va servir de font d’inspiració per a la novel·la. Aquí es on el detectiu fa els seus esmorzars de forquilla. Tots els camins porten a Romania narra les aventures d’en Rafel Rovira, un personatge que podria ser perfectament parent de Pepe Carvalho o de Toni Butxana. Acostumat a treballar en casos d’infidelitats matrimonials, Rovira es troba, de manera inesperada, investigant l’assassinat d’un jubilat romanès retirat a Lleida, fet que obliga un fanàtic del Barça com ell a marxar a Bucarest per resoldre el crim amb l’ajuda d’un oficial de policia romanès seguidor de l’Steaua. I els dos personatges estableixen una bona amistat. “Des del principi vaig tenir molt clar que si creava un personatge com en Rovira havia de ser lleidatà i la història havia de passar a Lleida. Però també era conscient que tota la història no podria transcórrer aquí, perquè la ciutat no dóna per a tant”. La novel•la, segurament, tindrà continuació amb altres casos investigats per en Rovira. “Ja he publicat algun relat curt i tinc idees per a una nova novel·la. Evidentment, passarà a Lleida".